Cornelie Gogelein

Illustrator

Welkom,

Sinds 2007 teken ik in opdracht. Ik maak beelden bij tekst; voor in een boek, op een website, in de schoolkrant, op winkelramen, op chocolade, op wenskaarten, op muren en op kalenders. Of ik teken gesprekken, presentaties of maak een beeld bij een artikel of cursusmateriaal.

Ik ben dol op dieren tekenen; de krokodil voor Dreamfactory en de secretarisvogel voor De Secretarisvogel zijn twee terugkerende karakters. Kinderen teken ik voor de schoolkrant, vaak zwart wit en soms in kleur.

Ik heb een jaar aan de Kunstacademie in Den Haag gestudeerd en losse cursussen gevolgd. En vooral heel veel ontdekt door te kijken, te doen en uit te proberen.

Als ik teken ‘duik’ ik helemaal in het onderwerp. Elke opdracht, elke opdrachtgever is weer anders. Ik houd van het proces dat ik samen met de ander in ga om te komen tot een mooie tekening.

Beelden ‘ontstaan’ bij mij. Vaak al tijdens het gesprek of tijdens het lezen. Of na het gesprek bij het lezen van mijn aantekeningen en als ik ga brainstormen. Ik pak meestal 1 of 2 dingen die zijn gezegd en maak dat het uitgangspunt.

Mijn eigen uitgangspunt is dat ik alleen teken waar ik zelf plezier aan beleef. En, ik ben tevreden als het beeld zijn werk doet voor de opdrachtgever.

 

 

Hoe het begon…

Toen ik als kind uit school thuis kwam liep ik direct door naar de werkkamer van mijn vader. Ik ging tegenover hem zitten en vertelde hem wat hij voor mij moest tekenen. De ene dag een prinses, de andere dag een kasteel of een kabouter. Hij tekende op zijn kop zodat ik goed kon zien hoe de tekening vorderde. Ik leerde: je kunt alles tekenen wat je maar wilt en ook nog op zijn kop.

Toen ik een jaar of 8 was ging mijn moeder naar de kunstacademie. Terwijl de oppas ons de fijne kneepjes van pantomime bijbracht schilderde mijn moeder stillevens. Eén opdracht was iets anders. Toen ik die dag thuiskwam stond de keuken vol met kleine gipsblokjes, in alle denkbare kleuren. Ze stonden op de koelkast, de broodtrommel en het hele aanrecht. Ik leerde: voor kunst moet alles wijken.

In 2007 besloot ik ook kunst te gaan maken. Ik begon met tekenen; ontwierp milieuvriendelijke wenskaarten die ik in eigen beheer uitbracht en kreeg opdrachten om illustraties te maken voor geboortekaartjes, managementboeken, kalenders en veel meer.

Nou hoeft voor mij niet alles voor kunst te wijken en ben ik een zeer tevreden mens met veel interesses en mag ik ook graag schrijven…Het maken van mijn eigen kunst voor mijzelf en vooral voor of samen met de ander/opdrachtgever geeft mij veel energie.