Verhalend tekenen

In opdracht

Voor heel veel verschillende opdrachtgevers heb ik gewerkt en werk ik.

Soms mag ik meekijken; tijdens een workshopdag of een teamsessie, soms krijg ik foto's en soms een manuscript. Ik laat me vaak leiden door tekst of door toelichting.

Het is altijd een wisselwerking en een samenwerking. Van begin tot eind.

 

De toren van het oude Gemeentehuis Leiden, op de Breestraat. De verschillende karakters staan voor de verschillende werkgebieden en taken van dit Cluster Concern. Omdat zij binnen de gemeente zo centraal opereren vond ik het beeld van de toren, met uitzicht over de stad het meest passend en werd ook voor gekozen door de opdrachtgever. In het midden de Gemeentesecretaris.
Pen en inkt | Afm: 50 x 65cm
Een van de mooiste tekeningen vind ik zelf. Voor het Cluster Stedelijke Ontwikkeling en Projectbureau van de Gemeente Leiden. Ik was onder de indruk van hun hart voor de stad. En hoe ze bezig zijn, samen, om de stad mooi te maken. Het idee van een maquette kwam van de opdrachtgever zelf. Ik heb het uitgewerkt tot een geheel. Over alle dieren denk ik na, hier bijvoorbeeld Trots uitgebeeld (de pauw) en Leiderschap en kracht (de Leeuw). De schildpad (oerdier), de uil (wijsheid - Universiteit van Leiden) en het konijn (jong) staan voor de burgers van Leiden voor wie de stad wordt mooi gemaakt. Dat werd me zo duidelijk bij de teamsessie.
Pen en inkt | Afm. 32,5 x 50cm
Toen de gemeentesecretaris van de Gemeente Stabroek met pensioen ging werd ik benaderd door zijn secretaresse. Ze vroeg me om voor hem het afscheidskado te tekenen. Dit was een zeer dankbare opdracht omdat ik hierin alles kwijt kon wat ik in huis had. Toen. Het beeld ontstond vanzelf. Links zijn werkkamer, de grote boekenkast (zoals bij mij vroeger thuis), de zwaardzaag op de kast (van mijn vader), het kopje thee op de kast. Dan dromend van zijn toekomst als het werk erop zit. Zwemmen met zijn kleinkind en reizen maken. De lege gouden lijsten staan symbool voor de nieuwe ervaringen die hij gaat opdoen en waarmee hij de lijsten kan vullen. Met dank aan deze secretaresse die haar professionele liefde voor de Secretaris op mij wist over te brengen en me daarmee inspireerde tot dit beeld en om het beste uit mezelf te blijven halen. (2017)
Ingelijst pen, inkt en ecoline | Afm. 50 x 65cm
Opdrachtgever De Secretarisvogel
Pen, inkt en ecoline | Afm. 21 x 29,7cm
Opdrachtgever Praktijk Tourmalijn Kindertherapie
Pen en ecoline | Afm. 21 x 29,7cm
Opdrachtgever Dreamfactory, Boek Collega gezocht
Digitaal
Opdrachtgever Dreamfactory
Pen, ecoline, inkt en digitaal
Opdrachtgever Dreamfactory illustratie voor rubriek Filmpjes
Digitaal
Geweldloze communicatie De jakhals en de giraffe
Digitaal
Opdrachtgever De Secretarisvogel 8 jaar
Digitaal